Bulle Shah

Bulle Shah blev født i 1680 i Uch Gilana, Bahawalpur. Hans familie var syed(fra Profeten(saws) slægt). Hans rigtige navn var Abdullah. Da Bulle Shah var 6 år flyttede familien til Kasur, hvor han voksede op og fik islamisk undervisning i den lokale moske. Da han blev udlært var han selv lærer for mange i den samme moske indtil han blev murid af Inayat Shah Qadri, en berømt Qadri sheikh fra Lahore men som var af arain kaste.

Bulle Shah blev fornærmet og blev gjort til grin af sine syed-brødre og familie og andre, fordi han valgte åndelig vejledning fra en ikke-syed. Bulle Shah svarede tilbage med poesi, som den dag i dag er berømt og blevet anvendt i diverse Qawwalis og fornyligt også i sufi-pop, blandt andet af Junoon(pakistansk sufi-pop gruppe) og sidst i den banebrydende pakistanske film “Khuda Ke Liye”. Hans svar var som følger:

Den som kalder mig Syed

Er dømt til helvede

Den som kalder mig arain

Har Paradis gader foran sig

Den høje kaste og den lave kaste

Er skabt af Allah som er Almægtig

Han lavkaster de lyse ansigter

Og forsegler de stolte kasters hjerter

Da Inayat Shah Qadri døde i 1729 blev Bulle Shah hans efterfølger og sheikh af Qadri-ordenen i Pakistan. Bulle Shah døde selv i 1758 og blev aldrig gift.

Bulle Shahs liv kan opdeles i 3 faser. I den første fase omhandlede hans poesi udelukkende kærlighed til hans lærermester Inyat Shah Qadri. Et af de mest berømte af hans digte om sin lærermester er siden blev anvendt som lyrik i Bollywood sange og indisk og pakistansk pop-musik samt qawwali og omhandler hans trang til at danse i kærlighed for sin murshid:

Din kærlighed fik mig til at danse til en hurtig rytme(thayya thayya)

Din kærlighed er blevet fordybet i mit hjerte og taget det væk

Dette glas af gift har jeg selv drukket

Kom Oh kom Læge, helbred mig, ellers tager jeg mit sidste åndedræt

Din kærlighed fik mig til at danse til en hurtig rytme(thayya thayya)

I den anden fase kommer Bulle Shahs mystiske oplevelser og rejse i det indre og kærligheden til Allah:

Du eksisterer alene, jeg gør ikke, oh min elskede

Du eksisterer, jeg gør ikke, alene

Som en skygge af et hus i ruiner

Graver jeg i mit indre jeg

Hvis jeg taler taler Du med mig

Hvis jeg er stille, er Du i mit sind

Hvis jeg sover, sover Du med mig

Hvis jeg går, går med mig mig på vejen

Oh Bulleha, brudgommen er kommet til døren

Mit liv er en ofring for Ham

Du eksisterer alene, jeg gør ikke, oh min elskede

I de første to faser koncenterede Bulle Shah sig meget om menneskets indre og ydre for at forstå menneskets natur og udtrykke det gennem poesi således, at ikke kun hjernen men også sindet(hjertet-sjælen) fik en forståelse af indviddet. Meget er hans poesi omhandlede samtidigt det evige liv og midlerne til at opnå det i dette liv. Samtidigt skildrede han britternes undertrykkende magtform, der var grundlagt på nægtelse af menneskets frihed til at udtrykke sig, ytringsfriheden og retten til at leve frit, menneskrettighederne.

Han opnåede unikt viden om mennesket, Islam og åndelighed i de første to faser og den tredje fase mundede ud i en revolutionær benægtelse af de religiøse lærde og mullaher, som prøvede at styre samfundet i en forkert retning efter hans mening, idet intentionen var forkert. Han mente at disse religiøse lærde spredte had i samfundet og kæmpede ikke kun over for britterne men også muslimerne og udtrykkede det således i sit banebrydende digt:

Mullahen og lommelygte-bæreren

Er af det samme

De giver lys til andre

Mens de selv er i mørke!

Han troede på at alle mennesker har ret til at leve et fredeligt og lykkeligt liv og ærbarhed uafhængigt af farve, køn, kaste, social status og afkom.

Bulle Shah var fortaler og reformator for al punjabi poesi og holdt sig aldrig tilbage med kritik og udfordring af de mørke kræfter i hans tid. Han var det ledende lys for en rig sufi tradition fra Punjab, Pakistan, som havde til formål at sprede religiøs tolerance, kommunal og social harmoni, liberalisme, demokrati og kærlighed samt menneskrettigheder i samfundet. Således blev hans poesi senere meget effektivt brugt som lyrik i folkemusik og senere klassisk musik og nu til dags i popmusik. Hans intention med poesien har slået igennem, idet det altid var hans mening at belyse mørke hjerter, dele glæde, positivisme og fred(Islam) til verden. Hans lyrik udtrykket gennem musik nu om dage gør præcis dette, lyser folks hjerter op og giver håb og glæde til dem i mørke. Må Bulle Shah hvile i fred, må Allah give ham Jannah.